With Greenlight, kids learn to invest—with parent approval on every trade.

close banner
Greenlight logo

We only use your number to secure your account. No spam, ever.

Learning CenterParenting and Family10 brain-boosting riddles for kids
Mother and son buying food at a cafe.
Parenting and Family

10 brain-boosting riddles for kids

Last updated 1 min readBeginner

Share

Reviewed by Greenlight Team

Hey, $mart parents 💡

Bring money lessons home with Greenlight’s $mart Parent newsletter, a quick read with impactful tips — delivered free to your inbox weekly.

Riddles are a fantastic way to engage the brain and stimulate problem-solving skills. More than fun games, riddles are tools that can help boost kids’ cognitive abilities. Whether they're easy, hard, or downright hilarious, riddles can be a great addition to your family's leisure time. 

  1. Riddle: I fly without wings. I cry without eyes. Wherever I go, darkness follows me. What am I? Answer: Clouds

  2. Riddle: What has keys but can't open doors? Answer: A piano

  3. Riddle: You see me once in June, twice in February, and not at all in May. What am I? Answer: The letter 'e'

  4. Riddle: What needs to be broken before it can be used? Answer: An egg

  5. Riddle: I start with 'T', end with 'T', and I'm full of 'T'. What am I? Answer: A teapot

  6. Riddle: I'm tall when I'm young and short when I'm old. What am I? Answer: A candle

  7. Riddle: I have cities but no houses. I have mountains but no trees. I have water but no fish. What am I? Answer: A map

  8. Riddle: What disappears as soon as you say its name? Answer: Silence

  9. Riddle: I'm light as a feather, yet the strongest person can't hold me for five minutes. What am I? Answer: Your breath

  10. Riddle: I'm not alive, but I can grow; I don't have lungs, but I need air; I don't have a mouth, but water kills me. What am I? Answer: Fire

Enjoy these with your kids, and remember: It's okay if they don't get it right away. Encourage them to think it through and have fun.

Games are also great for teaching financial skills. Try Level Up™ financial literacy game and watch their money-savvy grow.


Share

Final signup image
Teal square with the letters G and L inside of it

Join Greenlight. Love it or it's on us.†

Plans start at just $5.99/month for the whole family. Includes up to five kids.

Read how we use and collect your information by visiting our Privacy Statement.